Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bacus

    őstag

    Ma Zsírkrétamen jóvoltából én is kipróbálhattam a BMW 1300 GS-t. Az első meglepetés akkor ért, mikor találkoztunk - mert számomra ez nem volt egyértelmű - Zsírkrétamen igazából egy fiatal, csinos, huszonéves Zsírkrétagirl, esetleg Zsirkrétawoman. :D

    Na de a motorról:
    A legjobban attól féltem, hogy a próba alatt annyira beleszeretek az újba, hogy nem bírok aludni, míg nem cserélem le a mostanit. Gyorsan ellövöm a poént - nem érzem a vágyat a cserére, sőt, azt gondoltam, hazafele lesz a legrosszabb, mikor visszaülök a sajátomra és majd nem győzöm szidni, hogy ennek milyen gagyi a váltója, féke, esetleg a teljesítménye, de hál istennek ennek az ellenkezője történt!

    Szóval a motort kitolva a garázsból, igenis érezhető a súlykülönbség, nem kicsit, hanem nagyon !! Persze az enyémen van dobozkonzol, két szerszámos, a hátsó dobozban 2 liter víz, meg minden más, bukócső, szóval van némi plusz kilóm, de hogy ez ennyire érezhető lesz, arra nem számítottam. A végén középállványra tenni pedig a motoros rásegítés miatt, kb mint amikor a kemping bicajt kitámasztom.

    Tulajdonképpen ráülve rögtön otthon éreztem magam, bár a látvány rettenetes, azok az átlátszó plexi szélterelők a sötét kis pici, de motoros főplexivel, az egész tank alakja megváltozott, olyan "játék" motornak hatott, de a tartás, lábszög, a tükrök, amiben csak akkor látni hátra, mikor összehúzom magam, a kezelőszervek ismerősek voltak. Beindítás után szinte azonnal a "normál" 1100-1200 körüli alapjáratra állt be, igen halk dacára az aprókavics kipunak, és ez kb 5000-es fordulatig így marad, sehol a megszokott bömbölő üvöltés.. boxer jelleg.

    A kuplung puhábban jár, alig kell erőt kifejteni, a váltó egyesbe rakva csattan, de lényegesen kisebbet, mint az 1200-as tesók, viszont kuplungot használva a csattanás még 5.be rakva is hallható, mind fel és leváltásnál. A gyorsváltó finomodott, de ez az enyémmel komparálva csak egyesből kettesbe, illetve kettesből hármasba jobb, utána én nem érzem a különbséget. Menet közben fel le váltogatva, erőszakosan próbálgatva is, tehát nagy gáz, majd közben visszaváltás, is sima, nem ránt akkorát, mint az enyém, felfelé meg tényleg jó.

    A motor egyébként dynamic módban volt szinte végig, brutál jól megy, 5e fordulat felett már a hangja is jó, ott már hangosabb mint az egyéb zajok.. (sztem a váltó fogaskerekeit hallom.., ilyen zaj az enyémnél nincs.) Mindegy milyen fokozatban vagy, ha 2e fordulat felett vagy azonnal reagál a gázadásra és megindul, mint akit hátba vágtak.

    A motor menüjében el lehet veszni, mindent is lehet állítani, megjegyzi, a futóművet kicsit keményítettem, mert közben kiderült, hogy Zs-men még a dynamic feszes állását is lágynak érzi.., majd holnap kiderül, hogy ez javított e neki. Abba is hagytam a nyomkodást, mert nagyon elvonja a figyelmet a vezetésről, szinte már észre se vettem az út szélén strichelő lányokat... :D

    A fék remek, a hátsó határozottan fékez elől is, nekem ez elég idegen érzés volt, vezetéstechnikán nem is biztos, hogy előny, lehet pár technikásabb szűk fordulóban (pl Stelvio) sem az. Viszont nem tudtam produkálni, talán a távolságtartó adta információ alapján néha sokkal erősebben és hamarabb fogott az első fék, mint máskor. Amikor lemaradtam kicsit és próbálgattam, akkor nem tudtam ezt előidézni, de (sztem mikor előttem közel volt jármű) szinte hozzá sem értem és nagyot fékezett. Nekem ez szokatlan volt, ilyenkor egyáltalán nem éreztem, hogy jól adagolható lenne, kb mint autóknál a vészfék asszisztens..

    Állva motorozva, a gyári lábtartó zavaróan kicsi, vágja a talpam, illetve nem találtam sokáig, hogy tudnék kényelmesen állni, mert a tank nem jó alakja miatt előre tudtam csúszni, ha meg hátrébb toltam a csípőm, máris támaszkodtam a kormányon és az sem volt kényelmes. Egy széles lábtartóval és a tankra ragasztott csúszásgátlóval talán orvosolható a probléma.
    A távolságtartó tempomat egyértelmű főnyeremény !!, főleg állva motorozva. Az is tetszik, hogy a gyorsváltó nem deaktiválja. Iszonyatosan jó a motor egyenes futása is, tulajdonképpen tempómat és átülhettem a hátsó ülésre (telefonozni :D), mert a motor lassít, gyorsít, megy egyenesen mint amit zsinóron húznak. A tempómat egyébként állóra fékezi a motor ha kell, majd kikapcsol, ez sok autóban idegesítő, hogy 30km/óra alatt kikapcsol, átadja a vezérlést, aztán leszarja, hogy belemész az előtted lévőbe.

    Az ülés, sztem egyértelműen rosszabb, nincs meg a hátsó támasz mint az enyémnél, legalább 2x olyan sűrűn kellett felállni a nyeregből, mert hamarabb megfájdult mint vártam.

    A kormányzár csak egy irányba aktiválható, míg az enyémen mindkét irányban. A gyári doboz sztem kisebb lett, mondjuk én eddig sem voltam elégedett a gyárival, de ezt kár megvenni.

    Visszaülve a motoromra, már beindításkor jött jó érzés, igen, sokkal jobban tetszik a hangja az enyémnek, ez ugyan nem ereszti le magát, de nekem leér a lábam, észre se vettem, hogy az újon van ilyen ! Az ülés puhábbnak tűnt, a motorom pedig Road üzemmódban is érzetre legalább annyira harapott mint az 1300-as. Nem azt éreztem, hogy rosszabbul megy, hanem azt (és ez nyilván a hang miatt), hogy sokkal jobban. Kb ugyan az a vezethetőség amint elindultam, a súlykülönbség azonnal eltűnik. A fék az enyémen is remek, de - kiszámíthatóbb, mindig ugyanott fog, mindig ugyan úgy. A hátsó nem fékezi az első kereket (fordítva igen sztem).

    3e km volt az 1300 GS-ben, 89e az én motoromban, de ez nem érződik. Más kicsit a két motor, de nem mondanám határozottan jobbnak egyiket sem. Nyilván a sajátomhoz hozzá vagyok szokva, az mindig is tetszett, ami azt jelenti, hogy kinézetre - mivel az új ronda - hogy itt egyértelműen jobb a régi. Jobb a láthatósága, külön van az irányjelző és a hátső fék/helyzetjelző. Szóval egy ideig nem vágyom még 1300GS-re, de az tény, hogy ha az enyém kirohadna alólam, akkor nem kell márkát váltanom, simán megvenném az 1300-st.

    Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

Új hozzászólás Aktív témák