Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Fiery #22818 üzenetére

    Szerintem az AMD nem jutott me'g el oda, hogy kivetelezett pozicioban legyen a TSMC partnerei kozott. Ahhoz sokkal nagyobb gyartasi volumenre lenne szukseg.

    Az pedig addig nem lesz, amíg a fejlesztés és marketing az AMD lehetőségeihez kell igazodjon. Ha pedig a jó termékek és bénázó konkurancia kombinációjaként elérhető piaci sikert a gyártókapacitás korlátozza, akkor sosem fognak kitörni ebből az ördögi körből. Legalábbis ha feltételezzük, hogy a TSMC a következő pár évben (még) nem lépi le jelentősen az intelt.

    A kérdés arra irányult, hogy vérszemet kaphat-e a TSMC, bekockáztatnak-e néhány évre elosztva párszázmillió dollárt* amivel beszállnának az AMD-féle x86 fejlesztésbe (ami utána nyilván náluk lenne gyártva) ezáltal garantálva, hogy egy esetleges design minősége ne az AMD anyagi lehetőségei miatt szenvedjen csorbát. Meg ugye hogy egyáltalán legyen több design olyan területekre ahová egyébként lenne értelme (mobil).

    A TSMC az ARM vonalon már nem nagyon tud részesedést szerezni. Gyakorlatilag nincs kitől (feltéve, hogy nem nyerik meg a Samsunggal fabjával folytatott folyatott közvetett állóháborút). Az x86 egy friss terület a TSMC számára, ahol van hova bővülni. A potenciálisan megszerezhető piac forgalmának felső korlátja feljebb van, mint a TSMC teljes jelenlegi forgalma. A megszerezhető tiszta nyereség meg sokkal nagyobb (jóval magasabb marzs).

    *Ne feledjük ők már a nagyobb befektetéseket éves szintre leosztva évi több milliárdot költenek a fabjaik fejlesztésére. Az amibe egy jó design kerül már nem lehet pénz azért, hogy a gyártókapacitás ki is legyen használva magas haszonkulcsú termékek által. A TSMC jelenlegi ARM partnereit nyilván nem érinti egy x86-os nyitás, tehát nem lenne érdekkonfliktus.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák