Hirdetés

Aktív témák

  • spidersoft

    senior tag

    Sziasztok!

    Gyors segítséget szeretnék kérni:
    Az alsó kategóriás plazmák képének részletgazdagabbnak, kontrasztosabbnak, fényesebbnek kéne lenni egy nagyongagyi CCFL TFT monitortól?

    Vásároltam egy Panasonic TX-P42UX30E készüléket, és (szerintem) gyalázatos képe van... a melóhelyen levő huszonharmincezres CCFL fujitsu-siemens monitornak *mérföldekkel* tisztább, kontrasztosabb képe van ettől. Analóg jellel jelentkezik leginkább a probléma (kompozit, RF), digitálissal (HDMI, DVB-T) egyszerűen csak sötét... 75% kontraszt és 50% fényerő mellett nagyjából annyira világítja be a sötét szobát, mint egy 37cm-es CRT középállásban, vagy lehet még annyira se. Több helyen írják, hogy a plazmák fényét le kell venni a gyári 50%-ról, mert zavaróan világosak, főleg új korukban... no ez nem. Ha teszek rá még fényt, akkor méginkább összefolynak benne a dolgok, miközben a legvilágosabb területek alig, vagy nem is lesznek világosabbak (viszont eltűnik a plazmák híres-hírhedt feketéje).

    [képlink -- 632kB]

    A képen látottakról:
    - a felső képkocka egy film lejátszva egy asztali media lejátszón, RCA-val kompoziton összekötve, és arról egy fotó. Énszerintem nagyon rossz... A mozis filmek (sic!) kontrasztja ilyesmi (vagy talán jobb) tft monitorokon... Ugyanezzel a lejátszóval *sokkal* élettelibb kép van egy bármilyen CRT tévén, illetve fényerőben is lekörözi (teljesen korrektül lehet látni... -- ezt még sötét szobában se nagyon). A világosabb területek összefüggő felhőpacává olvadnak, elvesznek benne a részletek, mintha túlvezérlődne az elektronika egy még közel-sem-teljesen-kivezérelt állapotban. A képen lévő mozitábla háttere kb. megegyező fényerejű, mint a képernyőre kihozott TV-menü középszürkéje... Minél világosabbra teszem a képet, annál több részletet eszik meg a felhő. Viszont a közép és sötét tónusú dolgok nagyon részletgazdagok rajta RF jelről is.
    - középen ugyanaz a film, ugyanaz a részlet. HDMI bemenet képéről készült fotó. (Bár nem pont ugyanaz a frame, de homogén fényű a scene ezen része, így nagyon hasonló a képernyőtartalom),
    - alul a filmből PC-n, egy lejátszóprogrammal készült shot.

    Az alsó két kép nagyjából megegyezik, ez így is van jól (középső HDMI, alatta a shot az AVIból). Azért a monitoromon sokkal fényesebb volt, mint a tévén, ezt meg kell hagyni :) A képek nem lettek fotosoppolva, a két fotó teljesen manuális és megegyező gépbeállítással történt (WB, f, stb).

    Kérdés: így szoktak kinézni a mostani olcsó plazmák (ennyire sötétek, és ilyen módon működő AD konverterrel szereltek), vagy ennek van valami hibája? Netről rendeltem, vásárlás előtt nem volt lehetőségem még hasonlót se megnézni.

    Köszönöm az infókat.

    PS: elfelejtettem írni: ki vannak kapcsolva az energiatakarékoló funckiók, és végigpróbáltam az összes lehetséges szín és módprofilt... hasztalan.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák