Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Agony

    aktív tag

    válasz ígyvanferi #83017 üzenetére

    Ez számomra is kérdés volt, főleg a 30-35 C° feletti időben, hogy mihez érdemesebb ragaszkodni. Végül az volt a kérdés, hogy inkább álljak meg 2 percre fújjal egyett, aztán toljam tovább a céltempót vagy pedig ha nem megy az edzés engedjem el és kocogjam le.

    Ez volt az edző válasza:

    "Ez nagyon jó lett a meleget belekalkuláva meg pláne. Az összes tempó meglett, pedig az ilyen intenzív edzés még gyorsabban túlmelegít, mint egy egyenletesebb, kevésbé erős futás. A kérdésre a válasz pedig eléggé egyértelmű. Azért eléggé, mert van amikor nem :) Állj meg, mert ha nem megy nagyon a tempó, ha nem pörögsz, akkor az edzés hatása lesz más. És fejben is jobb, ha meg tudod csinálni. Akkor nem kell megállni, ha pl tempófutás van, ahol az a lényeg, hogy egyben minél nagyobb fáradtság halmozódjon fel, és a versenyhelyzetet szimuláljuk, ahol nem állsz meg, és akkor nem kell megállni, ha olyan résztáv van, ami a fartlekhez hasonlít (ilyet leginkább ultrásokkal szoktam futtatni) hogy pl. 15x400 de folyamatos futásként, ilyen lüktető futásszerűen. Ott nem a 400ak tempója a lényeg, nem rásztáv, csak az erős és laza szakaszok váltogatása, hogy a szervezet megtanuljon regenerálódni a kemények után a laza alatt is ilyen hosszú távon is. Itt nem gond, ha kezd szétesni a mozgásod, de minden más esetben tarts nyugodtan egy sétát."

    Ezt egy július 14-i résztávos edzéshez kommentelte, utána meg emailben ezt írta:

    "Ameddig el nem felejtem, a kérdésre a választ megírtam kommentbe, de itt is: állj meg, és pihenj, ha megfősz. A kommentbe részletesen leírtam, de itt is azért annyit, hogy a Te résztávjaid a sebességről szólnak, itt fontos, hogy meglegyen az intenzitás. Most a tempó nem mindig jön ki a meleg miatt, de a relativ intenzitás igen. Ha ez elkezd csökkenni, mert széthullasz a melegtől, akkor állj meg. Pihenj árnyékban picit, és igyál."

    Szóval én kánikulában inkább megállok, csak annyi időre amig az óra mér egy 2 perces regenerálódási pulzust, aztán mehet tovább a céltempó. :K

    Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák