Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Roland-87

    aktív tag

    válasz Wasquez #61836 üzenetére

    Mivel évekig üzemeltettem több nyitott hotspotot így volt szerencsém belelátni abba hogy milyen lehetőségek vannak. Amit biztosan látni fognak még egy egyszerűbb router esetén is:
    Telefonod MAC címe, ebből fakadóan a gyártója
    Telefonod wifi neve
    Felhasznált adatforgalmad, pillanatnyilag és visszamenőleg is
    A titkosított forgalmakból semmit nem lehet (egyszerűen) visszafejteni, így a google fiókod, a facebook jelszavad, vagy éppen azt hogy ott kivel és mit írtál nem lesz látható az üzemeltető számára, ellenben ami nem titkosítottan megy az nagyon könnyen naplózható, bár megjegyzem ma már szinte nincsenek titkosítatlan weboldalak, de régen voltak, és pl. én azt is láttam googlen mire kerestek rá, ma már ilyet se lehet.
    Továbbá láthatják még azt hogy milyen oldalakat látogatsz, és azokon milyen porton mekkora adatforgalmat bonyolítasz le és feltöltési irányban, ezekből az adatokból bizonyos esetekben még akár meg is tippelhetik ki vagy. Ami miatt azért egy ismeretlen wifi hálózaton illik óvatosnak lenni az az hogy eltárolhatják az amúgy titkosított forgalmad egy részét, pl. amikor egy banki tranzakcióra utaló forgalmad van (ezt az ip címekből lehet sejteni) és később megpróbálhatják visszafejteni, amennyiben sikerül akkor a banki adataidhoz is hozzájuthatnak, és sajnos nem csak a wifi hálózat üzemeltetője lehet képes erre hanem bárki más aki a hatókörödben tartózkodik, ha aggályaid vannak egy hálózat biztonságával kapcsolatban akkor az a legjobb ha valamilyen VPN szolgáltatással használod csak, vagy ha nem tudod mert az tiltott akkor igyekszel elkerülni minden olyan szolgáltatás használatát ami kockázatot jelent számodra, tehát pl. nem ott lépsz be a netbankodba átutalgatni, vagy nem ott vásárolsz. Ha csak ránéznél a messengeredre vagy posztolnál egyet az instára abból nem lehet baj, nem fogják megtudni ki vagy.

Új hozzászólás Aktív témák