Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz MaSzKa #9281 üzenetére

    A százalék sajnos továbbra sem (vételi vagy akármilyen) mértékegység, így aztán lehetetlen megmondani, hogy a nagyobb jel százalékosan mit jelent. A jelszintet az eszköz drivere és/vagy konfigurációs programja (amelyen megjelenik) fordítja százalékos kijelzésre valamilyen - általunk részleteiben nem ismert - algoritmussal, így aztán abszolútértékben semmit sem jelent. Arra jó, hogy relatív mozgást láss: az előző állapothoz képest megnőtt vagy lecsökkent a vételi jelszint. Ha valódi abszolút szintet (pl. dBm-et) mutatna a kliens, akkor könnyen meg lehetne mondani, hogy elméletileg és szemléletesen 4dB-lel javulna a vételi jel, pl. -65dBm-ről -61dBm-re, ha az eredetinél 4dB-lel (4dBi-vel) nagyobb nyereségű antennát használnál. Ehhez hozzátartozik az is, hogy egyes eszközök vagy külső, gyártófüggetlen programok (pl. a Network Stumbler) képesek dBm-ben mutatni a jelszintet, de nem szabad az így kapott adatokat sem készpénznek venni, hiszen egy olcsó USB-s vagy akármilyen wifi-klienshardver nem műszer, pláne nem kalibrált.
    "és az antennának van 130cm-es RP-SMA connector kábele ez is javíthat?"
    Egy passzív antennakábel mindig csillapít, ezért csak akkor érhet valamit a használata, ha a segítségével olyan helyre tudod áttelepíteni az antennát, ahol a nagyobb vételi jelszint ezt kompenzálja. Természetesen az elhelyezés sokat javíthat a jelen, különben tényleg nem lenne értelme az átkábelezésnek, vagy egy kültéri antennának.
    "mert az olvastam hogy kb egy 5m-es kábel mínusz 2dbi-t is jelenthet. vagy ez hülyeség?"
    Nem hülyeség (a kábel csillapítása dB, az antennanyereség pedig dBi). A koaxkábelek fajlagos csillapítása minőségtől és átmérőtől függően igen változatos lehet, a nagyon ócskától (1..2 dB/m) az egészen jóig (0,25dB/m), bár utóbbi ebben a frekvenciasávban már centi vastag kábelt jelent. Egy elég gyakori 5,5mm-es koax pl. a H155, annak a fajlagos csillapítása 2,4GHz-en nagyjából 0,5dB/m, így 5m-es hosszban már 2,5dB-t csillapít.
    "valahol azt is olvastam meg lehet programmal erősíteni a router jelét ennek is meg lehet?"
    Khmm.. A "jel" alatt érthető egyrészt a vételi jelszint, amit a kliens az AP-tól vesz, nos ezt a világon semmilyen szoftver sem növelheti. Az adáskor (kliens -> AP adatiránynál) kisugárzott teljesítményt esetleg lehet növelni, erre több eszköz (de nem mindegyik!) drivere / segédprogramja is ad lehetőséget, de egyrészt a hardver itt is alapvető korlátot jelent, másrészt a kisugárzott teljesítmény maximuma rendeletben szabályozott. Meg amúgy sem lehet drasztikus növelést kicsikarni egy hardverből. Az antennanyereség növelése viszont mindkét irányban hatásos, ezért az a legjobb 'erősítő'.
    "ZD1211BU.sys telepít fel nem tudom mond e valamit"
    A világon semmit, de ha lenne egy olyan .sys-fájl, amit feltelepítek, és a PC-m a segítségével lefőzi nekem a kávét, mire hazaérek, nos, arra beneveznék :DDD.

Új hozzászólás Aktív témák