Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz sanyi1692 #11479 üzenetére

    10 dB veszteség (nem dBi, a dBi kizárólag antennanyereségre értelmezett) konkrétan tizedrészre csillapítást jelent teljesítményben. Tehát betáplálsz a kábelbe pl. 20mW adóteljesítményt, és mire az antenna talppontjába ér, már csak 2mW marad belőle. Ez nonszensz. A legfőbb baj pedig az, hogy ez visszafelé is igaz: ha az antenna összekapar mondjuk -68 dBm teljesítményt, ebből a vevő bemenetére már csak a (lineáris egységekben) tizedrésze, azaz -78 dBm jut. Az első fokozat zaja pedig meghatározó a vétel minőségére nézve, ezért a vevőrész szempontjából a 10dB kábelcsillapítás és pl. 16dBi antennanyereség nem ekvivalens egy (kábelcsillapítás nélküli) 6 dBi-s antennával, hanem annál sokkal rosszabb.
    #11484:
    2.) Ha a dipólra gondolsz, annak itt találod a térbeli iránykarakterisztikáját: [link]. Ez egy tóruszra hasonlító valami, amelynek a sugárzóra merőlegesen maximuma, a sugárzó vonalában pedig minimuma van.
    3.) Át tudod állítani, de nincs értelme. Az automata beállítás ugyanis a linksebesség alkalmazkodását jelent az aktuális viszonyokhoz, és nem sok haszna van ezt felülbírálni.
    4.) Szoftveres akkor, ha a driver ezt támogatja (nem túl gyakori). Hardveres létezik, de nem belső kliens-kártyákhoz (eleve nem beltéri használatra) való , és nem is olcsó.
    5.) Lásd az iránykarakterisztikát. A dipólnak is van irányhatása, de annyira nem 'éles'.

Új hozzászólás Aktív témák